Passe-partouts


Opbouw passepartoutkarton

Al het passepartoutkarton van StarFrame komt bij Koninklijk Moorman vandaan. Het passepartoutkarton in de Moorman-collectie is opgebouwd uit verschillende lagen. We onderscheiden een voorzijde, een kern en een achterzijde. Aan elk van deze drie lagen worden specifieke eisen gesteld.


Voorzijde

Behalve aan esthetische eisen moet de voorzijde ook aan hoge eisen o.a. met betrekking tot kleurechtheid voldoen. Moorman betrekt het papier voor de voorzijde van haar karton dan ook uitsluitend van zeer gespecialiseerde papierfabrieken die in staat zijn de hoogste kwaliteitswaarden te bereiken.


Achterzijde

De achterzijde (tegenplak) van het passepartout – de niet zichtbare kant dus – is ook belangrijk. Het is immers de kant die tegen het werk aan zit. Met andere woorden: het aan de achterkant gebruikte materiaal heeft het meest de mogelijkheid om een negatieve invloed op het werk uit te oefenen. Daarom past Moorman voor de achterkant van alle passepartoutkartons uitsluitend kwalitatief zeer hoogwaardig papier toe. Zuurvrij en met calciumcarbonaat gebufferd papier, dat topkwaliteit maakt van elk Moorman passepartoutkarton.


Kern

De kern vormt het zwaarste onderdeel van het passepartoutkarton. In de Moorman-collectie zijn verschillende soorten kernen toegepast, waarvan de belangrijkste zijn: de standaardkern en de witte zuurvrije cellulose kern.


Standaardkern:
De houtbordkern van het standaard passepartoutkarton wordt geproduceerd van hoge kwaliteit geselecteerde ongeprinte, extra schone en fijne houtvezels. Dit heeft een aantal voordelen. De extra schone vezels minimaliseren de mogelijkheid van zwarte stippen en zorgen voor een lager lignine-gehalte. De hoogwaardige houtbord standaardkern van Moorman is pH-neutraal en gebufferd.


Witte zuurvrije cellulose kern:
 Deze kern is niet alleen zuurvrij, houtvrij en ligninevrij maar ook nog eens gebufferd met calciumcarbonaat. De voornaamste reden voor het gebruik van deze kern is dat zij niet vergeelt. Bovendien zorgt de opbouw van het materiaal ervoor dat het zeer goed beschermt tegen eventuele invloeden van buitenaf.
Daarnaast bestaan er nog de crème en gekleurde kern. Deze voldoen aan dezelfde eisen als de witte kern. De zwarte kern is pH neutraal en gebufferd.


Gekleurde kern:
 De gekleurde kern in Moorman passepartoutkarton is identiek aan de witte zuurvrije cellulose kern. Alleen is er kleurstof aan toegevoegd. De gekleurde kern biedt extra esthetische mogelijkheden bij het inlijsten. Een contourlijn rond het werk in een afwijkende kleur kan een buitengewoon geraffineerd effect geven.


Zwarte kern:
 De zwarte pH-neutrale kern is gebufferd met minimaal 3% calciumcarbonaat. Ook passepartoutkarton met een zwarte kern – waarvan u verschillende varianten in de Moorman-collectie aantreft – kan een extra dimensie geven aan het kunstwerk. De achterzijde van Moorman passepartoutkarton met zwarte kern heeft een donkergrijze, veegvaste tegenplak van hoogwaardig, gebufferd, zuurvrij papier.


White core kern:
 Een witte kern die niet verkleurd, pH-neutraal, gebufferd met calciumcarbonaat. Gemaakt van gebleekte, gerecyclede vezels en Kraft vezels.


Moorman passepartoutkarton met Imitatie-suède.

Behalve passepartoutkarton met papieren voorzijde brengt Moorman ook een variant met imitatie-suède beplakking. Kwalitatief is er geen verschil met eerder genoemde soorten passepartoutkarton, maar in het aanzien des te meer.

Met imitatie-suède passepartouts zijn ongekend fraaie effecten te realiseren en de belangstelling voor deze kartons stijgt dan ook. Zowel traditionele als moderne kunst leent zich ervoor om in deze rijke materialen te worden ingelijst. En vraagt een werk “net even meer” dan kunt u toepassing van imitatie-suède heel goed overwegen. De resultaten zijn zonder uitzondering subtiel en bijzonder. De vlok van het toegepaste imitatie-suède is microscopisch kort, waardoor het zijn positie op het passepartout behoudt. Die korte vlok heeft ook tot gevolg dat het passepartout direct op het glas van de lijst gelegd kan worden.


Museumkarton

Moorman Museumkarton is een wezenlijk ander product dan het gewone passepartoutkarton. Het is gemaakt uit één of meerdere lagen van hetzelfde gebufferde materiaal. Op uitdrukkelijk verzoek van de musea is museumkarton speciaal ontwikkeld voor het inlijsten en bewaren van kostbare prenten, historische en andere documenten of uiterst waardevolle papieren, die ten behoeve van het nageslacht nog honderden jaren moeten worden bewaard.

Om die taak te helpen verrichten, werd een karton gemaakt van speciaal geselecteerde, hoogwaardige grondstoffen. De allerbeste cellulose vormt de basis van ons museumkarton. Zelfs aan het water dat voor de fabricage van Moorman Museumkarton wordt gebruikt, worden de strengst mogelijke eisen gesteld.
Door toevoeging van een zeer speciaal soort calciumcarbonaat aan de cellulose ontstaat een zuurvrij gebufferd museumkarton met alkalisch reserve. Dit heeft tot doel mogelijke verzuring en veroudering tegen te gaan. Het karton is bovendien vol gelijmd en de lijmingsgraad is neutraal.

Moorman Museumkarton is vlak en strak, heeft een mooi regelmatig oppervlak en laat zich goed snijden, zonder te rafelen. Continu wordt de superieure kwaliteit ervan bewaakt en steekproefsgewijs gecontroleerd. De testresultaten tonen onveranderlijk aan dat Moorman Museumkarton ruimschoots voldoet aan de strengste eisen die bij permanente bewaring worden gesteld.
Het is leverbaar in wit, grijs, naturel, creme, ivoor, lichtgrijs, warm grijs, antique, gebroken wit en wit/gebroken wit en in diverse gramgewichten.


Het Moorman Museumkarton voldoet aan de volgende normen:

DIN 6738:1992:
Papier und Karton: Lebensdauer-Klassen
Lebensdauer-Klasse 24-85 Alterungsbeständig

ANSI/NISO Z39.48-1992:
Permanence of Paper for printed library materials
ISO CD 9706:1994: Information and documentation: Paper for documents- Requirements for permanence

StarFrame 2018
Maatwerk website door Antum