Houten profielen

 

Houten staaflijsten zijn welbekend bij de lijstenmaker, deze worden uiteraard gebruikt om een mooie lijst van te maken met hierin een kunstwerk, print, foto, canvasdoek of bijvoorbeeld een T-shirt, object, etc. De lijstenmakers verwerken deze staven zelf door het vakmanschap wat ze bezitten en de machines die ze hebben, echter is het voor de lijstenmakers die niet over deze machines beschikken ook mogelijk de staaflijsten door ons te laten verwerken tot een gemonteerde lijst zodat het inlijsten gewoon in de eigen werkplaats kan worden gedaan. Voor betreft de professionele fotograaf/kunstenaar of branche gerelateerde bedrijven zoals musea, galeries etc. kan StarFrame de inlijsting verzorgen.

 

Een staaf kan door middel van een verstekzaag gezaagd worden om een zo mooi mogelijk verstek te kunnen maken. Als de lijst gezaagd is word hij op een speciale krammachine in elkaar gezet, dit word gedaan door de vlakken van het verstek in te smeren met speciale houtlijm, tevens word er gekeken of de verstekken ook gekleurd moeten worden zodat de verstekken er nog beter uitzien als de lijst in elkaar is gezet. Daarna word de lijst vastgeklemd in de krammachine en worden er vanuit de machine krammen (nietjes) in de lijst geschoten om zo alles netjes met elkaar te verbinden. De houtlijm droogt op en de verstekken zitten dan muurvast en als dan alle verstekken gedaan zijn is het resultaat uiteraard een frame en na het drogen van de lijm kan het frame verder verwerkt worden voor het inlijsten.

 

Houten staaflijsten zijn in vele soorten verkrijgbaar en variƫren in breedte en soms ook in lengte. De meeste staven zijn tussen de 2,5 en 3 meter lang. De staven heb je al vanaf 1 cm breed en in onze collectie is het breedste profiel bijna 11 cm. Ook in kleur is er veel variatie maar ook de basics zijn natuurlijk leverbaar. Zo zijn er eenvoudige houtprofielen van bijvoorbeeld in allerlei kleurtjes en met een glad oppervlak, maar uiteraard mogen de mooie sierlijsten (bijvoorbeeld barok) in goud, zilver en gecombineerd niet vergeten worden. U kunt onze uitgebreide collectie van meer dan 800 staaflijsten bekijken op de website onder de pagina assortiment en zo zult u zien dat er vele diverse profielen in allerlei variaties leverbaar zijn.

 

De staven worden vaak gemaakt van ayous (vaak snel groeiende houtsoorten) en deze zijn dan of voorzien van een fineerlaag of ze zijn gespoten en soms worden ze met de hand gebeitst (blank hout). Bij het spuiten of beitsen blijft de nerf van het hout veelal goed zichtbaar wat voor een natuurlijke uitstraling zorgt.

StarFrame 2018
Maatwerk website door Antum